1. Home
  2. Inspiratie
  3. Paarse vrijdag: deze kleur paars past bij jou

Paarse vrijdag: deze kleur paars past bij jou

Door Ilse Bloemendal - Donderdag 08 December 2022 | 10:04

Op 9 december is het Paarse Vrijdag. Deze speciale dag is in 2010 begonnen als Spirit Day in de Verenigde Staten. Studenten droegen paars om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans waren. Waarom ze kozen voor de kleur paars? In de regenboogvlag staat de kleur voor ‘spirit’. Draag daarom op deze vrijdag ook een paars jurkje. Misschien zie je jezelf nog niet helemaal lopen in paars, maar geloof ons: er zit zonder twijfel ook een tintje bij dat jij mooi vindt.

De grens ‘paars’ ligt niet vast, dus een beetje afwijken naar bijvoorbeeld een roze-, blauw- of roodtint is toegestaan. Je kunt met paars lekker veel kanten op: schattig in lila, stoer in pimpelpaars of juist chic in een donkere auberginetint.

Lila

Als je een echte girly-girl bent, is lila de perfecte paarstint voor jou. Een mooie rustige pastelkleur, die heel vrouwelijk en romantisch staat. In deze kleur bezorg je iedereen spontaan de lentekriebels!

Lila valt heel mooi te combineren met andere tinten paars. Dus als je een echte paarsliefhebber bent, go for it! Vind je één paars item in de mix wel genoeg, ga dan voor een kleur als bruin, blauw of wit. Een spijkerjasje op lila doet het erg goed, of ga bijvoorbeeld voor een country vibe met een bruin suède jack.

Pimpelpaars

Pimpelpaars is een hele toffe tint paars. Want: vrouwelijk, maar in al z’n boldness vooral érrug cool. Deze uitgesproken kleur paars geeft je hele look een boost. Wij houden ervan, zo’n statementkleur!

Pimpelpaars kun je met meer kleuren combineren dan je in eerste instantie verwacht. Denk: kobaltblauw, lichtblauw en voor de echte durfals zelfs oranje of geel (pas wel op voor het ‘Pasen-effect’).  Houd je de combi liever iets neutraler, ga dan voor wit of zwart. Wat dacht je van een zwart leren jasje om je look nóg stoerder te maken?

Aubergine

Superstijlvol en ingetogen: een donkerpaarse auberginetint. Deze kleur is onwijs geschikt wanneer je wilt gaan voor een classy uitstraling. Een topkleur voor in de lente, maar zeker ook voor deze wintermaanden!

Bij de auberginetint staat een lichte zandkleur heel mooi. Ga voor een lang satijnen vest als je uit bent op een ultra chique look. Als je je stijlvolle outfit juist iets stoerder wilt maken, ga je voor een lichte bomber: stoer model, maar een zacht kleurtje.

Cerise

Deze kersachtige kleur herken je misschien niet gelijk als ‘paars’, en daarom is het een perfecte tint voor als je geen echte liefhebber bent. Een lekker frisse, fleurige mengelmoes van roze, rood én paars!

Zo’n mix van verschillende kleuren is superhandig: je combineert je jurk heel leuk met de lichtere tinten. Lichtroze, -paars of zelfs lichtblauw staan heel tof bij cerise. Vind je alleen cerise al wel kleur genoeg, kies dan voor (licht)grijs om mee te mixen en matchen.  

Shop je eigen paarse jurk hier op Jurkjes.nl!

Lees ook