1. Home
  2. Inspiratie
  3. Mooi initiatief: de Amsterdam Rainbow Dress

Mooi initiatief: de Amsterdam Rainbow Dress

Door Britte Kramer - Woensdag 10 Augustus 2016 | 17:42

Rainbow dress? Dat betekent toch ‘regenboogjurk’? Ja, zeer zeker. Waarom je dan geen regenboog ziet? Omdat de wereld nog veel te bekrompen is. Achter deze prachtjurk van Mattijs van Bergen en Oeri van Woezik schuilt namelijk een heel wat minder prachtig verhaal.

Hoe mooi de jurk ook is; wij hadden liever een mini-variant gezien. De enorme jurk (zestien meter lang!) ís namelijk zo enorm omdat er 72 nationale vlaggen in zijn verwerkt. In al deze 72 landen is homoseksualiteit nog steeds illegaal. Sterker nog: in veel van deze landen riskeren lhbt’ers de doodstraf.

De wet aanpassen
Het is de bedoeling om, elke keer wanneer een land de wet aanpast, deze vlag van dat land in een regenboogvlag te veranderen. Laten we hopen dat deze Amsterdam Rainbow Dress heel snel écht een regenboogjurk is. Mooi detail: het lijfje is gemaakt van de Amsterdamse vlag, om te onderstrepen dat Amsterdam openstaat voor lhbt-vluchtelingen.

Amsterdam Museum
Je kunt de jurk bekijken in het Amsterdam Museum, waar-ie wordt toegevoegd aan de vaste collectie. Afgelopen vrijdagmiddag werd het kunstwerk daar onthuld door model Valentijn de Hingh. Voor de oplettende lezer/kijker: op de foto zie je inderdaad het Rijksmuseum. Daar vond de officiële fotoshoot plaats, door fotograaf Pieter Henket, en met Valentijn als model.

Check hier hoe dat eraan toeging:

RAINBOW DRESS 2016 | Mattijs van Bergen & Oeri van Woezik | Pieter Henket from Roland Pupupin on Vimeo.

Zelf ook een subtiel statement maken? Shop een van deze regenboogjurken:

Reclaimed Vintage | € 63,38 Kiss & Tell | € 15,49 Jaded London | € 30,98

Lees ook