1. Home
  2. Inspiratie
  3. Hebben: de jurken van Prinses Diana

Hebben: de jurken van Prinses Diana

Door Britte Kramer - Maandag 30 Mei 2016 | 18:06

Kijk, dit lijkt ons dus wel een aardige conversation starter: een entrée maken in een van de iconische jurken van Prinses Diana. Jou ook? Dan hebben we goed nieuws, slecht nieuws en dan weer goed nieuws. Goed: het kán dus binnenkort. Slecht: voor de iconische glitterjurk moet je behoorlijk in de buidel tasten. Goed: er wordt nog een – goedkopere – jurk geveild! 

 

Nope, het gaat niet om haar bruidsjurk. Gelukkig ook maar, want hoe vaak kun je die nou aan? Bovendien heeft-ie haar ook niet bepaald geluk gebracht. Nee, veilinghuis Kerry Taylor Auctions legt volgende maand een spectaculaire, turquoise paillettenjurk onder de hamer. Voor je je spaarvarken kapot onder je eigen hamer legt: als daar niet zo’n 130.000 euro in zit – be’spaar’ jezelf de moeite dan  maar. Dat is namelijk wat de japon naar verwachting zal opleveren.

Geschiedenisles
Deze jurk werd in 1986 ontworpen door Catherine Walker, voor Diana’s staatsbezoek aan Oostenrijk. Misschien ken je ‘m nog wel. Niet zo gek, want ze was zó dol op de jurk, dat ze ‘m ook hierna nog enkele keren heeft gedragen. In 1997 – drie maanden voor het fatale ongeluk – verkocht ze hem aan veilinghuis Christies in New York. Sinds 2013 is de jurk in handen van Kerry Taylor Auctions, dat er rond de 110.000 euro voor neertelde. Naar verwachting maken zij straks dus zo’n 20.000 euro winst. Dat is zelfs meer dan het complete bedrag dat voor de andere jurk verwacht wordt.

 


Van de ontwerper van haar trouwjurk
Maar, zoals beloofd: er is nog een tweede jurk. Was je vooral weg van de kleur van jurk één, dan zit je met jurk twee ook gebakken. Was het je met name om de glitters te doen, dan hopen we maar dat je ruitjes ook kunt waarderen. Deze ‘jasjurk’ of ‘mantelpakjurk’ – ze droeg ‘m in Venetië – is eveneens groen-blauw van kleur, maar dan wel gemaakt van wol. Hij komt uit 1985, dus uiteraard ontbreken de schoudervullingen niet. Bovendien is-ie gemaakt door het ontwerpersduo dat ook verantwoordelijk was voor haar trouwjurk: Elizabeth and David Emanuel Couture.

 

Lees ook