1. Home
  2. Inspiratie
  3. Jurk uit de 17e eeuw gevonden in scheepswrak Waddenzee

Jurk uit de 17e eeuw gevonden in scheepswrak Waddenzee

Door Britte Kramer - Vrijdag 15 April 2016 | 17:48

Een jurk van zo’n vierhonderd jaar oud (toen zo’n ding nog een tabberd heette), waarschijnlijk van een stevige madam van adel – mogelijk zelfs van koninklijke huize – die heel mooi bewaard gebleven is in een scheepswrak. En dat zomaar in onze eigen Waddenzee, voor de kust van Texel. Wat een duik in het diepe al niet kan opleveren!

Jurk Texel

Wauw, wauw, wauw. Zelfs archeologen kwijlen een beetje over deze vondst. Er is amper kleding bewaard gebleven uit de zeventiende eeuw, en ineens is daar deze prachtige, supergoed geconserveerde jurk, plus een stel kousen, een mantel, pomander (een bolletje met kruiden dat ze als ketting droegen, om de smerige stadsgeur enigszins te neutraliseren) en zelfs een luizenkam (!). Deze vondst is niet zomaar een vondst; deskundigen noemen het een van de belangrijkste kledingvondsten in Europa, ooit.

Zeer exclusief
De jurk is ook niet zomaar een jurk; hij wordt door deskundigen als ‘zeer exclusief’ beschouwd. Ondanks dat was-ie waarschijnlijk bedoeld voor dagelijks gebruik. In tegenstelling tot in andere stukken die zijn gevonden, is in deze japon namelijk geen goud- of zilverdraad gebruikt. Dat de jurk zo mooi is gebleven komt doordat er onder water geen zuurstof bij kan, en ook beestjes konden er niet bij, door de lading zand waaronder-ie verschuild lag.

Bekijk de jurk zelf!
De Universiteit van Amsterdam maakte dit spannende nieuws gisteren bekend. De komende tijd zullen heel wat onderzoekers zich over de stukken buigen, om nog veel meer te weten te komen over de vondsten en hun eigenaren. Ondertussen kun jij de boel al bewonderen in de gisteren geopende tentoonstelling Garde Robe, in het prachtige Texelse museum Kaap Skil. Liever online je licht opsteken? Hier zie je alle aangetroffen schatten op een rij.

Lees ook