1. Home
  2. Inspiratie
  3. Iris van Herpen: spektakel op de catwalk

Iris van Herpen: spektakel op de catwalk

Door Darcy Oerlemans - Donderdag 22 Oktober 2015 | 14:56

Hoewel je het in eerste instantie misschien niet zou zeggen, zie je op de foto’s toch echt een fashionshow. En niet zomaar eentje: onze eigen Iris van Herpen weet weer te verbazen. Dit keer gebruikte ze robotarmen en 3D-printers om een jurk te maken – live tijdens de show!

Iris van HerpenGame of Catwalk
De naam van de Spring Summer 2016 show van Iris van Herpen is Quaquaversal. Dit betekent zoiets als ‘vanuit een centraal punt uitbreiden in alle richtingen’. Erg toepasselijk, want dat is precies wat er te zien is op de catwalk. Op een podium ligt actrice Gwendoline Christie (vooral bekend van Game of Thrones), omringd door drie robotarmen die gedurende de show een jurk om de actrice weven. Dit gebeurt met behulp van verschillende, ingewikkelde productietechnieken, waar ook een 3D-printer bij komt kijken.

Bron: Website Iris van Herpen

Levende architectuur
De Nederlandse ontwerpster haalde haar inspiratie voor deze mooie collectie (en nog veel mooiere presentatie) uit de natuur. ‘Planten en bomen zijn eigenlijk levende architectuur. Door in een bepaalde vorm te groeien, vormen bomen in India bijvoorbeeld bruggen over rivieren. Dit inspireerde me om een collectie te maken die verwikkeld is rond het lichaam’, schrijft Iris van Herpen op haar website. De net-achtige jurk die op Gwendoline Christie gemaakt wordt, is hier het perfecte voorbeeld van.

Ongewone collecties
Dat Van Herpen fan is van de 3D-printer, wisten we al langer. In haar voorjaarscollectie van 2015 kwam deze moderne techniek ook al veel tevoorschijn. Maar ze gebruikt bijvoorbeeld ook graag ongebruikelijke materialen voor haar ontwerpen, zoals hout, water of bijenwas. Met haar ongewone collecties is Iris van Herpen een pionier in de modewereld – en daar mogen wij als mede-Nederlanders hartstikke trots op zijn!

Bekijk hieronder het filmpje van de hele show.

Méér over technologie in de modewereld:
Bizar: deze jurk voelt wat jij voelt!
De Spider Dress 2.0

Lees ook