1. Home
  2. Inspiratie
  3. Hou vast, dat vakantiegevoel!

Hou vast, dat vakantiegevoel!

Door Britte Kramer - Dinsdag 09 Augustus 2016 | 09:47

Je bent nog geen halfuur terug op Nederlandse bodem, zit met je hoofd nog in zonnige oorden en hogere sferen, als je – plons – een plas in loopt, en het de verdere weg richting huis met soppende sandalen moet doen. Knappe tante die het vakantiegevoel weet vast te houden, met deze herfstachtige taferelen. Lees snel: twee problemen waar je tegenaan loopt zodra je van vakantie komt… én de oplossingen!

Vakantiemood bewaren

PROBLEEM: op vakantie staat alles leuker
Die zonneklep die je daar kocht (en waar je je zo cool mee voelde) voelt ineens ontzettend overdreven zodra je buiten een straal van twee kilometer van Schiphol komt. Het hippieachtige fladderjurkje waarin je je een Griekse godin waande is terug in Nederland ineens een saaie witte soepjurk. En de Franse ‘je ne sais quoi’ vertaalt zich eenmaal thuis wel heel letterlijk als ‘ik wist het vandaag even niet’. O ja, en waarom kwam je op vakantie zo goed weg met die bloemetjes in je haar, en weet je niet hoe snel je ze er daarna uit moet plukken?

OPLOSSING
Houd een vakantiestijldagboekje bij, maak snapshots – van jezelf en andere leuke mensen – maak notities en benut de opgedane inspiratie zoveel mogelijk. Maar accepteer het ook als het eenmaal thuis niet meer werkt, en laat het gááán. Er is een reden voor het feit dat die vakantiestijl na een tijdje vanzelf vervaagt. De zon schijnt hier stukken minder, en als-ie al schijnt, schijnt-ie anders. Die prachtige gouden gloed die dat Griekse gewaad zo mooi uit deed komen zul je hier zelden tot nooit over je heen hebben. En een lekker soepel harembroekje is heerlijk met heet weer, maar hier heb je toch echt meer aan een solide spijkerbroek. Bovendien is het een stuk praktischer op de fiets. Wij leven nu eenmaal in een land waar kleding praktisch en efficiënt moet zijn. Swallow it, of – veel leuker – ga gewoon heel veel reizen.

Shop hier de leukste zomerjurkjes >>

PROBLEEM: op vakantie is alles makkelijker en relaxter
Waarom kan je op vakantie zo heerlijk in je eentje ronddwalen en espresso drinken op een vol terras, maar voel je je in je eigen woonplaats ineens een sneue Toos Vriendloos als je solo op stap gaat? Rusteloos ook, terwijl dezelfde actie je op reis juist tot rust deed komen. En: waarom ga je er direct vanuit dat het een toerist is, als je iemand op een bankje aan de gracht ziet liggen? Omdat je dat zelf n e v e r zou doen. Of wacht – op vakantie… Tja, daar was alles gewoon een stuk chiller. Je instelling, en je dagprogramma trouwens ook. Zó zonde dat die enorme zenstemming als sneeuw voor de zon verdwijnt zodra je je computer weer aanzet. Sterker nog, de stress is heftiger dan vóór je vakantie, met die overstromende mailbox en al die saaie klussen die je voor je vakantie met een grote grijns doorschrapte en op de maandag na je vakantie opnieuw neerkalkte.

OPLOSSING
Neem de tijd voor dingen. Natuurlijk zijn er afspraken waar je niet onderuit komt, heel veel zelfs, maar geniet van de momenten tussendoor. Kijk omhoog terwijl je door de stad loopt (pas wel op), vraag je af hoe alles er honderd jaar geleden uitzag, kortom: verwonder je en geniet. Krijg je dat niet voor elkaar? Dan is het misschien een teken dat je al te lang op dezelfde plek woont… Er bestaan ook hele concrete trucjes om het ontspannen gevoel vast te houden, of in ieder geval weer op te roepen. Zo schijn je, als je tijdens een van die glorieuze geluksmomenten je duim en wijsvinger stevig tegen elkaar duwt, en dat gedurende de vakantie steeds op zulke fijne momenten herhaalt, dit gevoel later weer op te kunnen roepen door hetzelfde gebaar te maken.

Lees ook