1. Home
  2. Inspiratie
  3. Hartenstraat bontvrij

Hartenstraat bontvrij

Door Britte Kramer - Woensdag 22 Juni 2016 | 16:03

Een geweldig initiatief, pal bij ons om de hoek: de Amsterdamse Hartenstraat (die van de film, ja) is vanaf nu – net als Jurkjes.nl – volledig bontvrij. Daarmee is de Hartenstraat de eerste officieel bontvrije winkelstraat van Europa. Dat er maar vele mogen volgen!

Hartenstraat bontvrijDe 9 Straatjes
De 9 Straatjes staan gezamenlijk bekend als een van de gezelligste winkelgebieden van het land. Gezellige lunchzaakjes, knusse cafeetjes, inspirerende woonwinkels, boetiekjes, tweedehands en haute couture; je vindt het er allemaal gemoedelijk naast elkaar, in hartje Amsterdam.

De Hartenstraat is een van die negen straatjes. Hier vind je winkels als Karl Lagerfeld, Summum Woman, COS, Exota, Marc O’Polo, Carhartt, Suspenders, HOPE en ML Collections. Sommigen, zoals COS en Marc O’Polo waren het al, maar sinds eergisteren zijn ze dus állemaal geheel bontvrij.

Georgina Verbaan
De gemeente Amsterdam deed een beroep op winkeliers om bont voorgoed uit de schappen te bannen, en na voorlichting van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren, besloten de negentien ondernemers van de Hartenstraat hier als eerste gezamenlijk gehoor aan te geven.

Naast het straatnaambordje prijkt sinds 20 juni een bord met de tekst ‘bontvrije winkelstraat’. Dit werd onthuld door actrice en dierenvriendin Georgina Verbaan (die overigens ook een rol speelde in de film ‘Hartenstraat’) en wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens.

Saillant detail: veel van de negen straatnamen (Huidenstraat, Berenstraat, Wolvenstraat) slaan op de dierenhuiden die hier in de zeventiende eeuw tot kleding bewerkt werden. De naam ‘Hertenstraat’ werd in de loop der jaren veranderd in ‘Hartenstraat’.

Lees ook