1. Home
  2. Inspiratie
  3. Duurzame jurkjes suf? Helemaal niet!

Duurzame jurkjes suf? Helemaal niet!

Door Dionne - Vrijdag 12 Oktober 2018 | 15:13

Duurzame mode heeft helemaal niet meer het geiten wollen sokken-imago wat het vroeger had. Shoppen is heerlijk, maar vaak werken veel kledingarbeiders onder slechte omstandigheden. Populaire merken springen in op deze trend, terwijl het eigenlijk helemaal geen trend hoort te zijn. Het is wel zo dat onze huidige consumptievormen aan het veranderen zijn. Consumenten vragen zich af wat het verhaal achter dat ene leuke truitje is. We hebben nog een lange weg te gaan, maar het is in ieder geval een begin. De leukste duurzame jurkjes vind je op Jurkjes.nl. 

duurzame jurkjes

Slow fashion is hot

Duurzame kleding wordt gemaakt met belangrijke focus op mens, klimaat en de gezondheid. Ethische werkomstandigheden en een eerlijke handel. Natuurlijk is het belangrijk dat jij je kleding blijft hergebruiken en tweedehands shopt, maar nieuwe kleding van natuurlijke materialen kun je ook goed recyclen. Duurzame materialen zijn bijvoorbeeld gerecycled katoen, EcoVera (duurzaam alternatief voor viscose) en Tencel (duurzaam geproduceerde vezel).

Het is belangrijk om jezelf steeds de vraag te stellen “zet ik mij in voor een betere goede wereld wanneer ik dit item koop?”. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Dan is de documentaire “True Cost” een aanrader! Weg twijfels. Shoppen kan ook leuk zijn, als je meer let op wat je koopt in ‘slow fashion’ stijl. Met minder veel items meerdere outfits samenstellen. Eerder schreven wij al hoe je een eigen capsule garderobe kunt creëeren. Niets vervelender dan een overvolle kledingkast, toch? Bij slow fashion staan er een aantal punten centraal: kwaliteit, eerlijke arbeidsomstandigheden en de impact op het milieu veranderen.

Kwaliteit: Kledingstukken van hoge kwaliteit gaan veel langer mee. Je gaat jouw garderobe meer waarderen, omdat het een goed gevoel geeft wat je draagt. Wanneer je een item koopt van hoge kwaliteit, begrijp je ook het prijskaartje beter. Shop minder en ga voor betere kwaliteit.

Eerlijke arbeidsomstandigheden: Het is ontzettend belangrijk dat merken produceren in fabrieken met de juiste certificaten. De arbeidsomstandigheden zijn in veel fabrieken verdrietig genoeg en levensbedreigend.

Impact op het milieu: Merken die CO-2 uitstoot van vervoer willen verminderen en gebruik maken van milieuvriendelijke productiemethodes zijn duurzaam.

duurzame jurkjes

Duurzame jurkjes

Veel mensen zijn geïnteresseerd in duurzame kleding, maar weten niet waar ze moeten beginnen of welke merken duurzaam zijn. Bij ons vind je talloze merken die duurzame jurkjes in hun collectie hebben, zoals People Tree, IVY & OAK, ARMEDANGELS en Circle of Trust. Om het jou een beetje makkelijker te maken, hebben wij een aantal van onze favorieten in het zonnetje gezet.

Lees ook