1. Home
  2. Inspiratie
  3. Dit doen vrouwen met hun trouwjurk ná De Grote Dag

Dit doen vrouwen met hun trouwjurk ná De Grote Dag

Door Britte Kramer - Woensdag 16 September 2015 | 18:07

Herinner je onze oproep nog, waarin we je vroegen om onze enquête over trouwen en jurken in te vullen? Jullie deden massaal mee – waarvoor nogmaals heel veel dank! – en inmiddels hebben we alle vijfhonderd ingevulde enquêtes zorgvuldig geëvalueerd. Wat doen vrouwen eigenlijk met hun trouwjurk na De Dag? En wat als ze scheiden? Wat is er over van de traditie dat de ouders van de bruid betalen? En als die betalen, mogen ze dan ook altijd helpen uitzoeken? Mag je als vrouwelijke gast op een bruiloft echt geen wit dragen, of zijn de regels versoepeld? Tijd voor de uitslag!

Trouwjurk

De traditionele bruidsjurk is passé
We gaan steeds minder vaak voor de traditionele bruidsjurk. In de jaren ‘80 koos een kwart van de vrouwen voor een alternatieve optie – meestal een mantelpak – terwijl dat in de jaren zeventig nog slechts 15% was. In dit decennium kiest de meerderheid (!) van de ondervraagden voor iets niet-traditioneels. 52% droeg kleding die ook bij andere gelegenheden nog gebruikt kon worden, zoals een cocktail– of zomerjurkje. De tijd van de pakjes lijkt wél op z’n retour.

Waar láát je zo’n jurk als je eenmaal getrouwd bent?
Wat doe je nu eigenlijk met zo’n jurk, na de bruiloft? 90% van de vrouwen trekt ‘m in elk geval nooit meer aan. Zes op de tien (nog steeds) getrouwde vrouwen bewaart ‘m in de kast. De rest maakte er doopjurkjes of wiegbekleding van, gaf ‘m weg of stalde ‘m uit.

En waar laat je ‘m als je vervolgens gescheiden bent?
De helft van de gescheiden vrouwen deed de jurk weg; 36% maakte er een ander blij mee, 14% schonk ‘m aan de prullenbak. De jurk uitstallen is onder deze groep – misschien begrijpelijk – niet populair, hoewel toch 4% van de gescheiden ondervraagden het ding als pronkstuk in huis heeft staan. Een op de drie gescheiden vrouwen bewaart het aandenken iets subtieler: in de kast. Wel trekt 13% van hen ‘m er nog wel eens uit om te passen.

Wie trekt de portemonnee?
Een tiende van de bruidjes kreeg de jurk cadeau van haar schoonouders, en bijna de helft van alle trouwjurken (45%) werd, volgens aloude traditie, betaald door de ouders van de bruid. Dat wil niet zeggen dat ze dan ook per se mee mochten uitzoeken: 16% van de ouders doneerde geld zonder (vooraf) te zien waarvoor ze betaalden.

En wie mag er mee?
99% van de vrouwen gaat nog steeds voor het romantische ideaal: met een lyrische achterban de winkels afstruinen, om te passen tot er tranen vloeien – van geluk, welteverstaan. Slechts 1% durfde het aan om haar bruidsjurk online te kopen. Een kleine meerderheid (55%) van de ondervraagden zou dat nooit doen, terwijl een op de drie (35%) daar best voor open staat.

De ongeschreven (kleding)regels voor de bruiloftsgast
Een kwart van de ondervraagde vrouwen heeft een speciaal ‘bruiloftsjurkje’: een feestelijk altijd-goed-jurkje dat bij iedere bruiloft uit de kast wordt getrokken. (Vind die van jou hier!) Een wit jurkje dragen naar de bruiloft van een ander vinden we nog steeds een dikke no-go. Opvallen is dat twintigers hier ongeveer even fel in zijn als de zestigers en zeventigers. Negen van de tien in beide leeftijdscategorieën vindt dit ondenkbaar. Alleen van de ondervraagde tieners ziet een meerderheid (56%) hier geen kwaad in. Bij de middenmoot (qua leeftijd) is het 70% ‘kan niet’ tegen 30% ‘kan heus’. En op de vijftigers na vinden alle ondervraagde vrouwen dat je als gast de bruid in elk geval niet mag outshinen, qua outfit.

Beeld: Free People

Lees ook