1. Home
  2. Inspiratie
  3. De allerbeste halslijn voor jouw figuur

De allerbeste halslijn voor jouw figuur

Door Britte Kramer - Maandag 06 Juni 2016 | 14:06

Wat maakt een jurkje leuk – heb je daar wel eens over nagedacht? Waarschijnlijk denk je meteen aan zaken als kleur, dessin, model en materiaal. Maar weet je welke factor de belangrijkste is in of een jurk wel of niet staat? De halslijn. Echt waar! Zodra je doorhebt welke lijnen jou het beste staan en waarom, zullen er ineens heel wat minder jurkjes zijn die ongedragen achterin je kast belanden.

Halslijn
Welke halslijn bij jou past, dat is een heel persoonlijke zoektocht van vooral veel uitproberen. Maar er zijn een paar factoren om je aan vast te houden. Die hebben te maken met je figuurtype, de lengte van je nek en de vorm van je gezicht.

Een hele slimme, simpele truc: kijk naar je kaaklijn en kies voor een vergelijkbare halslijn. Brede kaaklijn? Dan is een boothals je vriend. Hartvormig gezicht? Hartvormig decolleté. Loopt de onderkant van je gezicht rond? Enfin…

En dan kun je uiteraard nog variëren met de diepte. Is een ronde halslijn jouw favoriet, maar ben je niet zo blij met je lange nek? Zorg er dan voor dat-ie hooggesloten is. Kies je voor een V-hals, en wil je je nek juist wat langer laten lijken? Ga dan voor een laag uitgesneden V.

Dit zijn de acht meest voorkomende halslijnen:

De boothals
Een strakke boothals oogt bij de meeste types heel stijlvol. En in geval van lange nekken, smalle gezichten en hangende schouders zorgen ze ook nog eens voor een gunstig gevalletje optisch bedrog. Ook zijn boothalsjurken topjurken voor de peer; het brengt je boven- en onderlichaam meer in balans. En helaas hartenvrouwen: met jullie brede schouders kun je de boothals beter laten liggen.

Halslijn boot | Jurkjes.nl

De halter
De halter is ideaal om wat meer volume te creëren in je decolleté. Iets waar vooral planken baat bij hebben. Maar eigenlijk kan de halter neklijn voor iedereen. Het enige is dat dit model extra nadruk op je schouders en armen legt, maar als je daar problemen mee hebt, dan gooi je daar gewoon een jasje over, toch?

Halslijn halter | Jurkjes.nl

De ronde hals
De ronde hals geeft een clean, enigszins sportief effect. Blijf er wel vandaan als je cup D of meer hebt; het kan dan allemaal nogal massief en nog ronder gaan ogen. Maar val je onder het figuurtype plank, dan kun je de plank hiermee onmogelijk misslaan.

Halslijn rond | Jurkjes.nl

De col
De col is à la de hoge ronde hals, maar dan x10. Draag ‘m vooral als je gezegend bent met slanke, atletische genen, en liever niet als je een korte nek hebt en/of flinke boezem, buik en armen hebt.

Halslijn kol | Jurkjes.nl

Strapless
Een strapless halslijn is heel mooi als de ruimte tussen je kin en je borsten niet heel groot is. Je creëert met een strapless jurk dan meer ruimte. Héb je die ruimte al, dan kan het iets te kaal en leeg worden daar boven. In principe zijn strapless jurkjes voornamelijk geschikt voor kleine, fijngebouwde types.

Halslijn strapless | Jurkjes.nl

De U-hals
De U-hals geeft ruimte en laat de aandacht naar je gezicht gaan (mits-ie niet té diep is…). Een goede vriend voor elke vrouw. Met een U aan zowel de voor- als achterkant bereik je dit effect nog eens extra sterk. Mooi bij strakke jurkjes met pencilskirt!

Halslijn U | Jurkjes.nl

De V-hals
De V-hals, met de V van ‘veilig’. Deze kan namelijk zo goed als voor iedereen. Een smalle, diepe V maakt je optisch langer. Dat helpt kleinere vrouwen, vrouwen met een wat kortere nek en de zogenoemde appels, zodat hun bredere taillestreek minder opvalt. Niet voor niks dat je deze halslijn veel ziet bij positiejurken. Onder de categorie V-hals noemen we ook de sweetheart halslijn. Deze hartvormige lijn komt veel voor bij vintage(look) jurkjes, en zorgt voor een sexy, romantische uitstraling. Vooral erg mooi bij vrouwen met zachte vormen en rondingen en een duidelijke taille. Hoi zandloper!

Halslijn V | Jurkjes.nl

Vierkant
Een vierkante halslijn legt de nadruk op zowel je sleutelbeenderen als je decolleté; supervrouwelijk! Bovendien leidt het ook nog eens de aandacht naar je gezicht. Heb je een lange of brede nek? Zoek dan nog maar even verder.

Halslijn vierkant | Jurkjes.nl

Tip: als je een geweldig jurkje hebt dat door de halslijn niet mooi staat, probeer er dan eens een top onder te dragen met een meer geschikte halslijn!

Beeld: Asos

Lees ook