1. Home
  2. Inspiratie
  3. Wat is de cottage core trend?

Wat is de cottage core trend?

Door Quirine Brouwer - Dinsdag 07 Juni 2022 | 08:30

cottage core

Door snelle social media-kanalen zoals TikTok komen er steeds meer micro-trends op. Trends die onder een bepaalde groep mensen of in een bepaald seizoen ontzettend veel te zien zijn en vaak binnen een korte periode populair worden. Een van die trends, die voornamelijk in de lente en zomer populair is, is cottage core. Maar wat is cottage core precies?

We leggen je alles uit over deze micro-trend, en delen meteen een aantal van onze favoriete cottage core jurken.

Wat is cottage core?

Cottage core is een trend die niet alleen mode beslaat, maar ook interieur, kunst, cultuur en een leefstijl op zich. Het is een geromantiseerde versie van het Europese boerenleven, met name die van het Engelse platteland. Cottage core is gefocust op een simpel en harmonieus leven in de natuur, waarin er waardering is voor de kleine dingen en het vrouwelijke. Denk hierbij aan tuinieren, bakken, huishoudelijke klussen, wandelen, fietsen, picknicken en dieren en naasten verzorgen. Er is ook een connectie met sprookjes: zoals elfjes, kabouters en (pratende) dieren. De trend bestaat al sinds 2010 en vindt zijn oorsprong op social mediaplatform Tumblr, maar is de afgelopen jaren opnieuw populair geworden.

Visueel heeft cottage core veel overeenkomsten met de Romantiek (18e en 19e eeuw). Kenmerken van deze kunststroming zijn dromerige beelden, een focus op natuur, een (her)waardering voor het verleden en gebruik van pastels.

Cottage core als modetrend

Cottage core beslaat dus veel vlakken, maar met name als modetrend is het op dit moment erg populair. Het is een romantische kledingstijl die vooral comfortabel en natuurlijk oogt. Een aantal duidelijke kenmerken van cottage core kleding zijn:

– Lange, losvallende en zwierige rokken en jurken;
– Het dragen van verschillende lagen over elkaar;
– Invloeden uit sprookjes en geschiedenis, zoals pofmouwen en korsetten;
– Natuurlijke materialen zoals gebreide vesten, katoen en linnen;
– Geborduurde details en accessoires;
– Beelden van planten, bloemen, dieren en insecten;
– Handgemaakte, simpele accessoires;
– Tuinbroeken;
– Natuurlijke kleuren (groen, beige, bruin) en pastels;
– Patronen zoals streepjes, bloemenprints en geblokt.

Wat betreft haar en make-up draait het om het creëren van een natuurlijke uitstraling. Los golvend haar, vlechten, ingevlochten haar en een mooie blos zijn vaak al voldoende. Wil je wel voor een sterkere make-up look gaan, dan wordt de inspiratie vaak gezocht in beeltenissen van elfjes en feeën. Denk hierbij aan een dromerige look met zachte kleuren en glitter.

Cottage core jurken

Ben je fan van deze trend en zoek je nog wat inspiratie? Geen zorgen, we’ve got you! We zetten graag onze favoriete cottage core jurken voor je op een rij.

Lees ook