1. Home
  2. Inspiratie
  3. Bewonder de inhuldigingsjurk van Máxima

Bewonder de inhuldigingsjurk van Máxima

Door Darcy Oerlemans - Donderdag 17 September 2015 | 11:31


Wie kent hem niet, de prachtige jurk die Koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013?
We mogen er opnieuw van genieten (en deze keer van héél dichtbij!), want de blauwe creatie is te bewonderen in het Gemeentemuseum Den Haag.

Rood-wit-blauw
De inhuldigingsjurk is iedereen bijgebleven en zeker ons als jurkenliefhebbers. Koningin Máxima was oogverblindend, en dat bleef bij de nationale én internationale pers niet onopgemerkt. Het hele plaatje klopte: de jurk, de mantel, de schoenen en een prachtige kroon op haar hoofd. Ontwerper Jan Taminiau koos (toepasselijk) voor koningsblauw, dus samen met de rood-witte inhuldigingsmantel van de Koning vormde het Koningspaar de Nederlandse vlag.

Ode aan de Nederlandse mode
De jurk en mantel zijn vanaf aanstaande zaterdag 19 september te bewonderen, als onderdeel van de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse mode. De tentoonstelling gaat over de Nederlandse modegeschiedenis en er zijn ontwerpen te zien van veel Nederlandse ontwerpers door de jaren heen, zoals Viktor & Rolf, Iris van Herpen en natuurlijk Jan Taminiau. De directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, Benno Tempel, is er trots op dat hij de jurk mag tonen. “Het adembenemende ontwerp staat bij iedereen nog op het netvlies gebrand. Ik vind het bijzonder dat we het speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen hebben gekregen”, zegt de directeur.

 

Blauw
De jurk zal opgesteld worden in een zaal met als thema ‘blauw’. De kleur blauw is in Nederland al sinds de 18e eeuw een favoriete kleur in de mode (en een goede kleur voor een jurkje!). De jurk is nog tot 7 februari te zien, daarna gaat hij weer terug naar onze Koningin.

Ook al zo mooi: Máxima’s Prinsjesdag-look! >>

 

Lees ook