1. Home
  2. Inspiratie
  3. De 10 meest spraakmakende jurken OOIT

De 10 meest spraakmakende jurken OOIT

Door Britte Kramer - Dinsdag 31 Mei 2016 | 12:52

Veel beroemde vrouwen zouden lang zo beroemd niet zijn als ze niet ooit een statement hadden gemaakt in een bepaalde jurk. Denk aan de opwaai-jurk van Marilyn, de vleesjurk van Gaga en de zwaanjurk van Björk. Dit zijn de 10 meest spraakmakende jurken ooit! (Met ook het pikante niemendalletje waarin Kate Middleton Prins William wist te verleiden…)

 

Marilyn Monroe in The Seven Year Itch (1955)

Misschien wel de beroemdste jurk aller tijden. Hij werd in 2011 in elk geval verkocht voor maar liefst vijf miljoen euro… Er wordt gefluisterd dat deze witte halterjurk van ontwerper William Travilla ervoor zorgde dat Marilyn’s huwelijk met Joe DiMaggio op de klippen liep; hij was het naar verluidt niet zo eens met de scene waarin de jurk opwaaide boven een windrooster. ‘Ooh, do you feel the breeze from the subway? Isn’t it delicious?’

Shop hier een witte halterjurk >>

 

Jayne Mansfield (1957)

Paramount had een feestje georganiseerd, om de Italiaanse Sophia Loren officieel welkom te heten in Hollywood. Alles leuk en aardig – tot de laatste gast arriveerde, meteen naar Sophia’s tafel liep en met een grote, verleidelijke lach (en dito decolleté…) alle aandacht op zich vestigde: Jayne Mansfield. Sophia verklaarde later dat de angst in haar ogen stond, omdat ze bang was dat Jaynes tepels op haar bord zouden vallen.

Shop hier een sexy jurkje >>

 

Sharon Stone in Basic Instinct (1992)

Sharon Stone, deze stoel, de kruisende benen en de ontbrekende onderbroek; sowieso een van de meest memorabele filmscènes ooit. Zonder dit witte, mouwloze jurkje met col had-ie nooit bestaan.

Shop hier je eigen witte mini-jurkje >>

 

Kate Moss (1993)

Ze was de ultieme vertegenwoordiger van de jaren ’90-slipdress: Kate Moss. Dit was een van de eerste keren dat ze er een droeg. Het was een zilverkleurige, van Liza Bruce, en ze droeg ‘m naar een feestje van Elite Models in Londen. Zonder bh, met alleen een simpel onderbroekje. Want zo ging dat in die tijd. (Eerlijk is eerlijk: op de foto schijnt de jurk wat meer door dan-ie in het echie deed.)

Anno 2016 weer helemaal hot: spaghettibandjes >>

 

Prinses Diana (1994)

De wraakjurk! Op 29 juni 1994 ging Prins Charles op televisie met z’n billen bloot: hij was vreemdgegaan. Diana, die inmiddels al drie jaar als vrijgezel door het leven ging, maar nog niet officieel van de kroonprins gescheiden was, verscheen de dag erna in het openbaar. Voordat ze dat deed besloot ze – last minute – de jurk aan te trekken die ze tot die tijd als not done had beschouwd: een zwarte off-the-shoulderjurk met sweethearthalslijn van Christina Stambolian.

We all <3 the Little Black Dress >>

Lees ook: ga maar vast sparen – er worden jurken van Prinses Diana geveild >>

 

Björk (2001)

De excentrieke IJslandse zangeres had iets met zwanen, in die tijd. Ze droeg deze zwanenjurk van Marjan Pejoski later onder meer op de cover van haar album Vespertime. Saillant detail: terwijl Björk over de rode loper schreed, ‘legde’ ze af en toe een ei. Als je ’t doet, doe het dan goed, moet ze gedacht hebben.

Zwanenjurken hebben we helaas niet voor je. Wel heel veel fantastische roze jurken, zoals die andere jurk die Marjan Pejoski voor Björk maakte. Shop ze hier >>

 

Kate Middleton (2002)

De jurk die van Kate Middleton Prinses Catherine wist te maken. Kate liep mee in een modeshow voor het goede doel – in dit gewaad van Charlotte Todd dus – en wist zo de aandacht van toeschouwer Prins William op zich te vestigen. Tja, dat kun je inderdaad een modeshow ‘voor het goede doel’ noemen. We gokken erop dat het niet de papillottenkrullen waren die hem in katzwijm deden vallen…

Je eigen prins aan de haak geslagen? Hier shop je een trouwjurk >>

 

Lady Gaga (2010)

Wie herinnert zich de vleesjurk van Lady Gaga niet? Ze droeg ‘m tijdens de MTV VMA’s en maakte de look af met bijbehorende vleesschoenen, vleestas en vlees’hoedje’; alles van ontwerper Franc Fernandez en gemaakt van écht rundvlees. Dacht je dat het een statement was tegen de vleesindustrie, dan heb je ’t mooi mis. Gaga verklaarde later bij Ellen DeGeneres dat het een statement was tegen het militaire systeem in de VS (‘don’t ask, don’t tell’). Oftewel ‘Als we niet voor onze rechten opkomen, en laten horen waarvoor we staan, dan hebben we binnenkort net zoveel rechten als het vlees op onze botten’. Ehm, oké!

Vleesjurken? Nee. Andere rodeloperwaardige robes? Jazeker, een heleboel >>

 

Venus Williams (2010)

Met deze look bracht Venus Williams seks naar de tennisbaan. Het toptalent is altijd vooruitstrevend geweest als het om sportpakjes ging, maar deze kanten creatie liet wel erg veel gravel opwaaien. Een slimme manier om je tegenstander af te leiden, dat mag gezegd worden. Vooral met zo’n huidkleurig broekje eronder. Venus: ’tja, je kunt wel kant dragen, maar wat heeft het voor nut als je daaronder nog gewoon zwart ziet?’

Shop hier sportieve jurkjes (niet per se à la deze…) >>

 

Pippa Middleton (2011)

Véél Engelse royals in deze top 10! Of nouja, Kate’s zus Pippa Middleton mag dan geen echte royal zijn; na de bruiloft van haar zus veroorzaakte ze met haar royale achterwerk wel een heuse mediahype. Hoewel haar jurk simpel was, wist ze toch de show te stelen met haar goeie bips die er perfect in uitkwam.

Ook te gast op een bruiloft? Shop hier een superfeestelijk jurkje >>

Bron: ELLE.com

Lees ook