1. Home
  2. Inspiratie
  3. Zo kom jij achter je jurkjes maat

Zo kom jij achter je jurkjes maat

Door Josha - Dinsdag 02 Maart 2021 | 16:34

jurkjes maat

Er zijn diverse jurkjes maten voor dames. De meest voorkomende jurken maten zijn XS, S, M, L en XL. Maar soms maken merken ook gebruik van de cijfers 32, 34, 36, 38, 40, 42 tot 56. Naast het verschil tussen letters en cijfers, zit er soms ook een verschil tussen Europese maten of Amerikaanse maten. Wat is het verschil en hoe kom je achter jouw jurkjes maat?

Verschillende maten jurkjes in verschillende landen

Zoals hierboven benoemd hanteren andere landen verschillende maten. Het internationale demensioneringssysteem loopt van maat XXS tot grote .. XXL jurken maten. Deze letters zijn dus de meest voorkomende maten binnen verschillende webshops. Vaak zie je in het label van je jurkje een maat staan met daarachter een landcode. De meest voorkomende landcodes zijn EU/DE, FR, IT, UK en USA. Al deze landen/werelddelen hanteren verschillende maten en dit kan soms best wel ingewikkeld zijn! Kijk dus goed in de beschrijving wanneer je je jurkje aanpast welke maat er wordt gehanteerd.

EU/DE maat

De EU/DE maten duiden zich aan door cijfers. Deze cijfers lopen van 32 tot > 56. In Nederland is dit het meest voorkomende maten systeem.

UK

Een andere veelvoorkomende maat is de engelse (UK) maat. Engeland gebruikt  ook  cijfers, maar doordat zij een andere afmeting gebruiken worden de engelse maten heel anders aangetoond. De engelse maten lopen van 6 tot >20.

FR + IT

Frankrijk en Italië gebruiken hetzelfde matenlabel als wij (34 tot >56), maar doordat men in Frankrijk en Italië kleiner is beginnen zij vanaf een andere maat met tellen. Frankrijk hanteert EU+1 maat en Italië EU+ 3 maten.

USA

In de USA gebruiken ze ook andere maten, deze variëren van 2 tot >20. Dit komt omdat zij net zoals in Engeland spreken van “inches”in plaats van centimeters.

Maattabel maten jurkjes

Door al deze verschillende maten kan het soms lastig zijn om de juiste maat te vinden. Het omrekenen van jouw kledingmaat gaat gemakkelijk in een maattabel. Als je één maat weet kan je deze in een maattabel opzoeken. De maattabel laat zien hoe jouw maat er in cijfers en andere landen uitziet. Daarnaast kan je in een maattabel ook je geschikte maat vinden op basis van je borstomvang, taille heupen en beenlengte.

Matentabel - jurkjes.nl

Maat bepalen

Weet je je maat nog niet? Dan kan je je maat gemakkelijk opmeten. De meest voorkomende afmetingen voor het opmeten van je jurkjesmaat zijn: borstmaat, taillemaat en heupmaat. Gebruik een meetlint voor het opmeten van je maten!

Borstmaat opmeten

Je borstmaat meet je op door het meetlint rondom het ‘volste’ deel van je borsten te meten. Trek het meetlint vanaf je rug, onder je oksels naar voren.

Taillemaat opmeten

Je taille is het ‘smalste’ gedeelte van je bovenlichaam. In je taille zit vaak je taillevouw. Weet je niet waar je taille zit? Je ziet het gemakkelijk als je je bovenlichaam naar voren buigt. De plek waar je bovenlichaam naar voren buigt is de taillevouw en zit dus je taille. Trek het meetlint van je rug rond je taille naar voren.

Heupmaat opmeten

Je heupen zijn ook wel het ‘breedste’ deel van je lichaam. Zet je voeten naast elkaar en trek het meetlint van de achterkant van je billen naar voren.

Wanneer je je maten weet kun je deze handig terugzien in het matentabel hierboven! Good luck! 

 

 

Lees ook