1. Home
  2. Inspiratie
  3. Deze week dragen we LYMEgroen!

Deze week dragen we LYMEgroen!

Door Britte Kramer - Zaterdag 08 April 2017 | 12:42

O. Die. Zon. Wat hebben we ‘m gemist. Weg met die winterjas, weg met die warme spijkerbroek, het is tijd voor… jurkjes! En niks fijner dan het bos of de wei in te trekken, om die eerste bloesem en wildbloemen te spotten, met je lief door het gras te rollen en je helemaal ‘The Sound of Music’ te voelen. Maar pas op… In het kader van de ‘Week van de  Teek’ willen we even je aandacht voor het volgende: de ziekte van Lyme.

Week van de teek

Lauri van het leuke blog LittleNotes.nl heeft de ziekte van Lyme. En geloof ons: da’s echt geen pretje. Toch is er nog heel weinig bekend over deze ziekte die onder andere verspreid wordt door teken. Extra hoog risico dus met al die blote ledematen tijdens deze prachtdagen! Naast dat Lauri je met haar vlogs deze Week van de Teek een interessant kijkje in haar leven gunt, deelt ze met ons wat slimme tips om de ziekte van Lyme te voorkomen.

Help! Een teek in m’n lijf!

Oké, haal even diep adem (met de nadruk op ‘even’: je wilt zo snel mogelijk in actie komen, want dat het 24 uur zou duren om besmet te kunnen raken is een fabel) en pak een pincet. Pak hiermee de teek zo dicht mogelijk bij zijn koppie vast, zonder te knijpen. (Je wilt immers niet dat deze ongenode gast z’n maaginhoud in jou loost.) Trek dan de teek direct naar boven en ga vooral niet peuteren als het kopje blijft hangen. Ga gelijk naar je huisarts en noteer deze pechdatum in je agenda.

Preventief aan de antibiotica

Ben je te pakken genomen door een teek? Wacht dan niet tot je de welbekende rode kring krijgt, want die verschijnt maar in 30% van de gevallen. Stap liever naar de dokter voor een preventieve antibioticakuur.

Controleer regelmatig

Teken zitten niet alleen in struikgewas verstopt, maar komen ook voor op voetbalvelden, in speeltuinen, noem maar op. Bovendien zijn er ook andere beestjes die de ziekte van Lyme verspreiden, zoals muggen, spinnen, steekvliegen en andere insecten.

Gebruik een condoom

Huh? Ja, bij de GGD-test zit-ie niet inbegrepen, maar de ziekte van Lyme kan toch echt via seksueel contact worden overgedragen. Net als dat een zwangere vrouw het aan haar ongeboren kind kan overdragen. (In dat geval heb je weinig aan een condoom, maar we dachten, laten we het toch even melden.)

Vage klachten

Pijntje hier, pijntje daar? Vage klachten kunnen veroorzaakt worden door de ziekte van Lyme; zeker het testen waard dus. En dan niet in Nederland, waar de testen nog niet fool-proof zijn. Ga liever naar Duitsland, waar ze de ziekte wél met zekerheid kunnen uitsluiten. Soms laten de eerste seintjes overigens jaren op zich wachten, dus vergeet nooit wanneer je te maken kreeg met die teek.

De kleur die bij deze awarenessweek hoort is – uiteraard – limegroen. Daarom vind je hier een gallery vol fris-groene jurkjes. Zullen we dan afspreken dat jij iedereen die jou ermee complimenteert even wijst op bovenstaande risco’s en tips? Deal!

Lees ook