1. Home
  2. Inspiratie
  3. Video: waar komen trends vandaan?

Video: waar komen trends vandaan?

Door Britte Kramer - Woensdag 09 Maart 2016 | 15:44

We stuitten zomaar op een pareltje van een documentaire: Trends – Een verborgen wereld. Deze MOET je zien. Althans, als jij je weleens heb afgevraagd: waar komen trends vandaan? In deze Close Up-documentaire volg je onder andere trendanalist Christine Boland en kunstenaarsduo RAVAGE, die je zo dicht mogelijk bij het antwoord brengen.

Waar komen trends vandaan

Eigenlijk leren we vooral dat trends niet te creëren, en ook niet te stoppen zijn – net als de golven van de zee. Dat trendwatchers eigenlijk de meteorologen van de modewereld zijn, die zo’n golf al in een heel vroeg stadium (ze werken standaard twee jaar vooruit) spotten, en de wereld erop voorbereiden, maar er verder geen invloed op hebben.

Als een puzzel
Trends komen voort uit een maatschappelijke beweging. Christine Boland vergelijkt het met een puzzel. De trendwatcher moet uit alle stukjes de meest relevante zien te pikken, en die als een compleet beeld aanbieden aan de klant. Waar het op neerkomt, is dat de toekomst er eigenlijk al ís. Hij moet nog vorm krijgen, maar zit in principe al in alle losse stukjes om ons heen.

Veel meer dan huidige roklengte of haarkleur
En als zo’n trend dan speelt, dan beperkt dat zich niet tot microniveau – zoals de huidige roklengte of haarkleur – maar houdt dat net zo goed verband met wat we eten, hoe we wonen en hoe we onze vrije tijd besteden. Denk maar aan de stadsboerentrend, met de bijkomende houthakkersbloesjes en baarden, en het verlangen naar biologisch eten.

Wervelwind aan wijsheden
Naast dat je van deze documentaire heel wat kunt opsteken, kun je je er ook kostelijk mee vermaken. Door de inspiratieboeken en -plekken die voorbij komen, maar vooral ook door de heerlijke interactie tussen Clemens Rameckers en Arnold van Geuns van RAVAGE – en hun prachtige kasteel als decor – en de wervelwind aan wijsheden van uitgever David Shah.

Trailer:

Trends bestaan niet meer
Ook blijkt maar eens te meer dat de huidige, snelle mediacultuur overal invloed op heeft. Zo is de lading van het woord ‘nieuw’ totaal veranderd. Iets dat nú nieuw is, is dat over twee minuten al niet meer. Vroeger duurde het anderhalf jaar voor een idee uiteindelijk uitgewerkt de catwalk haalde. Tegenwoordig worden de shows van de designers bekeken, worden die looks direct gekopieerd en in productie genomen, en scoor jij ze niet veel later bij een H&M of Zara. En als Lady Gaga besluit haar haar te verven, is er tegenwoordig binnen no-time sprake van een trend. Of eigenlijk: een tendens, of relevantie. Want eigenlijk blijken ’trends’ helemaal niet echt meer te bestaan, tegenwoordig.

Hoe dat precies zit? Dat leggen de pro’s in deze docu je haarfijn uit. KIJKEN!

Beeld: AVROTROS

Lees ook