1. Home
  2. Inspiratie
  3. Layering: 8 tips voor het dragen van laagjes

Layering: 8 tips voor het dragen van laagjes

Door Britte Kramer - Vrijdag 02 September 2016 | 17:31

Herfst is heus niet zo erg. Herfst betekent namelijk ook dat je weer creatief mag doen met kleren. Dus in plaats van per dag maar één item, of hooguit twee, uit je kast te hoeven pakken, kun je nu weer volop los. Natuurlijk kun je het ook in de winter minimalistisch houden, met een broek, een trui en voor buiten een jas. Maar het is juist zo leuk om te spelen met meerdere laagjes… Bovendien kun je op die manier je zomerkleding, die je waarschijnlijk veel te weinig aan hebt gehad, gewoon lekker blijven dragen.

Layering

Waarom laagjes?
1. Het is bewezen dat het dragen van meerdere laagjes je warmer houdt dan een dikke laag. Dat zit ‘m in het isolerend effect van het lagensysteem.
2. Om de flexibiliteit: je hoeft het nooit te warm of te koud te hebben. Je hebt tenslotte een paar tussenopties. Vooral in Nederland is dat geen overbodige luxe. Zorg dus wel altijd dat je een tote bag of grote tas bij je hebt om tijdelijk overtollige laagjes in te stoppen.
3. Op zich is layering niets nieuws. Maar de trends van dit moment, zoals cropped truitjes, mesh/transparantie en asymmetrie, maken het spelen ermee wel extra leuk.

 

Layering tips

(beeld: damselindior.com)

Tip 1: focus op details

Bekijk je kleding eens op een andere manier. Zijn er stukken bij die je, door een vlek of te hete wasbeurt, nooit meer draagt? Kijk dan eens of je het sterke punt van dit item nog tot z’n recht kunt laten komen wanneer je ‘m als laagje gebruikt. Heeft een gekrompen bloesje bijvoorbeeld een fantastisch kraagje? Dan draag je er voortaan een trui, overgooier of tuinbroek overheen. Tekent die top in je lievelingskleur wel heel erg bij je buik? Zelfde verhaal – of gooi er een hes over. Is dat jurkje met die mooie halslijn te kort geworden? Doe er een rokje onder. En een kledingstuk dat je qua kleur eigenlijk niet zo goed kunt hebben, gebruik je voortaan gewoon als tussenlaag.

 

Layering(beeld: vanillascented.freshnet.com)

Tip 2: bepaal je volgorde

Draag de lichtste en strakste lagen altijd onderop. Dit om rare bobbels en optisch vervormde lichamen te voorkomen. Als je dat in de gaten houdt, kun je verder behoorlijk creatief zijn. Draag bijvoorbeeld eens een hoodie onder een colbertje, en daaroverheen weer een grof gebreide trui (zie foto bij tip 4). En hoewel je misschien geneigd bent om je lagen van lang naar kort te laten verlopen, kun je het ook andersom doen. Een lang vest over een kort jurkje geeft een lekker nonchalant en petieterig effect.

 

Layering(beeld: theyallhateus.com)

Tip 3: contrast verrast

Een grote trui, van je vriend of vader bijvoorbeeld, doet het heel goed over een mini-jurkje. Vooral over een vintagestijl jurkje met een grappig kraagje en een lief randje dat zo onder de trui uitpiept. (Leuk met kniekousen!) En ken je die jassen met contrasterende mouwen? Veel leuker om ze zelf samen te stellen! Een spijkerhes over een suède jack, een bontbodywarmer over een leren jasje, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat je ook doet: stem de kleuren op elkaar af en zorg voor contrast in materiaal: een grof gebreid vest over een zwierig jurkje, met daaroverheen een spijkerhes, bijvoorbeeld. Pailletten en glitter doen het erg mooi in de mix met mesh en voile én met grove breisels. Verschillende printjes combineren kan ook: verschillende soorten streepjes, polkadots, bloemen, ruitjes, panterprint…

 

Layering

Tip 4: ga voor eentonig

Heel mooi is het als je voor ton sur ton gaat. Dus: zoveel mogelijk laagjes in dezelfde kleur of tint. Zorg dan wel voor veel variatie in textuur: voile, kant, zijde, gehaakte stof, leer… Vooral in verschillende tinten wit en crème is dit prachtig, maar in zwart en grijs werkt het ook lekker. Sowieso bereik je het mooiste resultaat als de kleuren die je tegen elkaar plaatst niet teveel clashen. Subtiliteit is de key voor een sophisticated laagjeslook.

 

Layering(beeld: lolobu.com)

Tip 5: snoer ‘t aan

In plaats van een riem om alleen je jurk te doen, kun je ook je vest erbij instoppen. Zo vormt je outfit meer een geheel. Heb je veel dikke lagen, laat de riem dan liever achterwege om te voorkomen dat het, letterlijk en figuurlijk, een wat krampachtig gedoe wordt.

 

Layering(beeld: lemademoiselleuk.tumblr.com)

Tip 6: let op de proportie

Laagjes zijn leuk, maar ze moeten je figuur wel tot z’n recht laten komen. Kies je veel laagjes aan de bovenkant, dan compenseer je dat het beste door iets straks rond de benen te dragen: een panty, maillot, legging of skinny jeans, bijvoorbeeld. En wil je een trui of XXL-singlet over een lange jurk of rok dragen? Zorg er dan voor dat de bovenlaag wel over de heup valt, anders wordt je silhouet als het ware in tweeën gehakt.

 

Layering(beeld:becauseimaddicted.net)

Tip 7: wissel eens om

Spijkerbloezen en houthakkershemden hebben vergelijkbare kwaliteiten: beide veranderen in een compleet ander kledingstuk zodra je ze open of juist dicht draagt. Speel daarmee! Draag ze als onderste laag – het kraagje doet het ook leuk onder een trui – of juist los, als bovenste laag. Met een dikke sjaal erbij doet het al snel heel ‘jassig’ aan. Ook leuk: spijker over houthakker of andersom! En dan de mouwen van de buitenste laag net een keertje extra omrollen. Peek-a-boo!

 

Layering(beeld: snappylifestyle.com)

Tip 8: vergeet de onderkant niet

Zelfs je benen mogen zich wagen aan verschillende lagen. Wat te denken van een panty, al dan niet met patroontje, met daaroverheen knie- of dijhoge sokken? Een maillot en verschillende lagen dikke sokken en beenwarmers doen het ook altijd lekker in de herfst. Bijvoorbeeld met een grote slobbertrui, of een lief zomerjurkje en een chunky vest.

 

Heb jij nog Layering tips?

Lees ook