1. Home
  2. Inspiratie
  3. Kledingkast opruimen? 13 tips!

Kledingkast opruimen? 13 tips!

Door Britte Kramer - Donderdag 31 Maart 2016 | 17:42

De lente is daar, en het kriebelt: spontaan willen we onze kledingkast opruimen. Wollen items mogen de zolder op om plaats te maken voor frisse, katoenen shirts en fladderige jurkjes. En voor elk stuk dat de Zak van Max in gaat, mag je iets nieuws kopen. Zo hoort dat. Deze zware klus moet natuurlijk wel beloond!

Kledingkast opruimen

Maar: hoe pak je dat nou eigenlijk praktisch aan, zo’n grote voorjaarsschoonmaak in je kledingkast? Met deze 13 tips wordt je kledingkast opruimen leuker en efficiënter dan ooit!

1. Lege vloer
Zorg dat de ruimte waar je kast staat opgeruimd, schoon en zo leeg mogelijk is. Om goed te werk te gaan haal je namelijk je hele kast leeg en ga je de boel op de vloer sorteren. Maak stapels (of bergen…): ‘houden’, ‘weg’ en ‘misschien’.

2. De misschienzak
Twijfel je of je een bepaald kledingstuk wilt houden? Stop het in een ‘misschienzak’. Zitten daar na drie maanden nog dingen in? Dan ga je die waarschijnlijk niet missen. Gooi de zak weg zonder verder nog te kijken, om nieuwe twijfels te voorkomen.

3. Passen
Oké, het kost wat meer tijd, maar: zorg voor een spiegel en pas alles aan. Behalve dat je zo kunt checken of al dat winterse comfort food je zomerkleren een maatje te klein heeft gemaakt, ontdek je ook eventuele gaatjes, ladders (niks zo irritant als ‘s morgens in de haast vijf keer een nieuwe panty aan moeten trekken) en ingetrokken vlekken.

4. Kleurtype
Zoek uit welk kleurtype je bent en wees kritisch en eerlijk naar jezelf tijdens het passen. Laten deze kleur en vorm jou écht op je mooist uitkomen?

5. Houd wat warms paraat
Houd altijd minstens een paar lange broeken en warme vesten en truien paraat. Voor die minder fortuinlijke zomerdagen (en) om te ‘layeren’.

6. Vacuümzakken
Kleding die echt niet bij het seizoen past kun je het beste tijdelijk ergens anders opbergen: op zolder of in een kelder, als je die hebt. Let wel op dat de ruimte niet te vochtig is (schimmel!) en verpak de kleding (liefst in een stoffen zak) om het te beschermen tegen stof, motten en andere narigheid. Is het veel? Dan is het misschien handig om vacuümzakken te gebruiken: bespaart een hoop ruimte.

7. Grote wasjes, kleine wasjes
Zomerkleding die je van je schuilplek haalt mag een rondje mee in de wasmachine. Zo ruikt alles weer lekker lentefris en los je ook eventuele kreukels meteen op.

8. Schoenspanners
Vergeet tijdens het kledingkast opruimen je schoenen niet! Grote, warme winterlaarzen mogen ook even uitrusten van alle kilometers. Zorg er wel voor dat je deze opvult met proppen papier, of gebruik een speciale schoenspanner. Zo blijven ze piekfijn in vorm.

9. Boodschappenlijstje
Heb je om die ene trui te dragen echt high wasted flares nodig? Is je LBD aan vervanging toe? Houd een boodschappenlijstje bij, want je zult af en toe best zo’n ontdekking doen.

10. Sorteer op kleur
Het mag lichtelijk neurotisch overkomen, maar wanneer je alles op kleur sorteert maak je voortaan een stuk makkelijker en sneller setjes. Ook zul je zien dat je door dit overzicht creatiever wordt in je combi’s.

11. Dozen en mandjes
Sokken, onderbroeken, bh’s, panty’s: die stop je dus in dozen en mandjes. Er zijn tegenwoordig zóveel leuke te koop (denk: koperen draadmandjes, zwarte gevlochten mandjes, enzovoort). Voor de ware neat freaks onder ons: sokken opvouwen doe je zó.

12. Multihanger
Deze multihanger van IKEA is een ideaal ding om je sjaals en riemen op te bergen. Waarom? Véél overzichtelijker dan graaien in een bak (en toch steeds maar weer voor de bovenste gaan). Een haakje aan de binnenkant van je kast kan ook uitkomst bieden.

13. Vlooienmarktfeest
Je kledingkast opruimen betekent niet ‘de halve inhoud weggooien’. Weggooien is kut. Ergens op de wereld wacht iemand met smart op jouw afdankertjes, en wie weet hoe dichtbij deze persoon zich bevindt. Huur met een vriendin die óók de bezem door haar kast heeft gehaald een kraampje op een vlooienmarkt (de IJ-Hallen, bijvoorbeeld?), haal slingers en wijn, en maak er een gezellig vlooienmarktfeest van. Wat je niet verkoopt gaat naar het goeie doel.

 

Thuis te weinig ruimte? Check dan eens de virtuele berging van inbox storage!

Beeld: Free People

Lees ook