1. Home
  2. Inspiratie
  3. Jurkje wassen zonder dat de kleur vervaagt? Hier zijn wat tips

Jurkje wassen zonder dat de kleur vervaagt? Hier zijn wat tips

Door Lieke.van.drooge - Woensdag 29 November 2023 | 09:26

Het laatste wat je wilt zien na het wassen van je kleding, is dat de kleuren zijn vervaagd. In dit geval zijn het jurken en er zijn wel wat dingen waar je rekening mee zou kunnen houden, om dit zo goed mogelijk te voorkomen. Benieuwd hoe je je jurkjes kunt wassen zonder dat de kleur vervaagt? Lees dan verder!

Let op soorten machines 

Om de kleur van je jurken zo goed mogelijk te behouden, is het belangrijk om een wasmachine te gebruiken die je kunt instellen op de delicate stand. Soms hebben wasmachines zelfs speciale instellingen voor gekleurde kleding. Ook de wasdroger speelt een rol, omdat deze de kleuren van je kleding kan beïnvloeden. Het is namelijk zo dat de vezels van de jurken beschadigd kunnen raken. Het slimste is om je jurken op te hangen, maar als je toch een wasdroger wilt gebruiken, let dan op of je de optie hebt om een lagere temperatuur in te stellen, zoals de delicate of lage hitte stand.

Kies de bijpassende wasmiddel 

Niet alle wasmiddelen zijn geschikt voor gekleurde kleding. Er zijn milde soorten wasmiddel die speciaal gemaakt zijn voor gekleurde kleding, en dat is dus ook het beste om te gebruiken voor je jurken. Het is goed om te kijken of het wasmiddel geen bleekmiddel of agressieve chemicaliën bevat, want dit kan de kleuren ook aantasten. Afgezien daarvan is dit type wasmiddel niet alleen perfect voor de kleuren van de kleding, maar het gaat ook zacht om met de stoffen. Dit betekent dat de vezels zo min mogelijk verzwakken. Op deze manier blijven de jurken langer in goede conditie.

De jurken sorteren

Kleding sorteren doe je voornamelijk om kleurdoorloop te voorkomen. Dit gebeurt wanneer kleuren van kleding met elkaar mengen tijdens een wasbeurt, waardoor de kleding aangetast kan worden met een andere kleur, en dat wil je niet hebben. Als je alles van tevoren sorteert, zorg je ervoor dat alles juist behandeld wordt. Elk stuk heeft zijn eigen zorgbehoeften. Zo hebben zijden of kanten jurken vaak een wat zachtere manier van wassen nodig, terwijl katoen bijvoorbeeld wat meer kan verdragen. Een normale wasbeurt is dan geen enkel probleem.

Voorzichtig strijken 

Ook na het wassen moet je opletten, want als je de jurk strijkt op een te hoge temperatuur, kan dit ook leiden tot kleurverschil. Het is belangrijk dat deze niet te hoog staat. Je kunt bijvoorbeeld een doek tussen het strijkijzer en de kleding gebruiken om de stof eigenlijk een beetje te beschermen tegen de hitte van het apparaat. Mocht het dan te warm zijn, zie je dit eerst op het doek voordat het de stof van de jurk raakt. Dit is een goede manier om toch alles te kunnen strijken. Dus, wil jij je jurkjes wassen zonder dat de kleur vervaagd? Volg dan deze tips!

Lees ook