1. Home
  2. Inspiratie
  3. In vogelvlucht: de belangrijkste trends van najaar 2015

In vogelvlucht: de belangrijkste trends van najaar 2015

Door Britte Kramer - Maandag 07 September 2015 | 17:23

Mode winter 2015

Goed nieuws: er is voor ieder wat wils, dit modeseizoen. De trends lopen uiteen van stoere punk en militaire invloeden tot écht lange jurken en nieuwe romantiek. Dit zijn de belangrijkste trends van najaar 2015.

Het tijdperk: 70’s/80’s
We zitten in een overgangsfase van de jaren ’70 naar de jaren ’80. Dat betekent: het Woodstock-gevoel van de jaren ’70 maakt plaats voor de uitbundige glamrock en disco van de jaren ’80, maar met behoud van Seventies-elementen als lange jurken. Kortom: we krijgen een meer luxueuze variant van de 70’er jaren-mode. (Hier leren we je hoe!) Mét alvast de korte punkachtige promdressjurken (in de categorie cocktailjurkjes vind je ze!) en trui-jurken van de Eighties (houd de categorie sportieve jurkjes in de gaten) en high shine materialen als metallic en lurex. (Wat een knalfuiven zullen dat worden, in december!)

Jaren ’80 bodycon, kort, glim & glitter | Versace

Jaren tachtig & taille | J.W.Anderson

Jaren ’70 deluxe | Burberry Prorsum

Het silhouet: clean en kuis, met duidelijke taille
De zandloper is het helemaal, deze herfst. Dat betekent dat we de taille weer volop benadrukken, met riemen, waistbands en grote strikken. Verder mag het silhouet clean – dus niet te veel uitstekende randjes, vormen en hoeken. Dat betekent niet dat je uit de buurt hoeft te blijven van laagjes, want een lange trui of sweater dress kan prima over een lange rok. De halslijnen zijn kuis: hooggesloten, en met name de col maakt een comeback. (Deze keer zien we ‘m veel als extra laagje onder een jurkje – wat we hier al uitgebreider besproken.) Ook qua armpartij luidt het codewoord ‘bedekt’: mouwen mogen voorbij de vingertoppen reiken. Verder: de empirelijn en de nieuwe babydoll. Die zit iets strakker om het lichaam en heeft een wat duidelijkere, lagere taille.

De taille: zandloperfiguur | Emilia Wickstead

Babydoll | Chloé

Clean silhouet | Stella McCartney

De roklengte: mini, midi en maxi
Ja, je leest het goed: alles mag! Al zijn aan al deze lengtes wel bepaalde voorwaarden verbonden. De mini bijvoorbeeld moet soepel en klokkend vallen en een jeugdige uitstraling hebben. Denk jaren ’80! Als je voor lang gaat, ga dan als het even kan voor écht lang. Lees: over-de-grond-slepend-lang. Niet bij uitstek praktisch met herfstbladeren en modderpoeltjes overal, maar je kent het gezegde: wie ‘herfst 2015′ wil zijn… (moet vies worden, ja.) Ook hebben de midi’s en maxi’s bij voorkeur plooien én een split (of zelfs meerdere splitten).

Kort, klokkend en met plooien| Balmain

Clean silhouet & lange strokenrok | Valentino

Lang, langer, langst (ook de mouwen!) | Chloé

De materialen en prints: sharp denim, rijke stoffen, high shine, versiering, geometrie
Sharp, strak spijker is een dingetje, dit seizoen – net als de Bretonse streep (vooral op nauwsluitende coltruitjes) en geometrische (zigzag)prints. Daar tegenover staan luxe, weelderige stoffen als fluweel en metallics. Ook de prints en ‘versiering’ zijn van een uitgesproken soort luxe. Denk aan borduursel, steentjes, luipaard en de houndstooth, die we nu niet alleen in tweedjasjes zien, maar ook uitvergroot (en) als print op gladdere, strakkere materialen.

Fluweel | Christopher Kane

Pailletten | Dries Van Noten

Metallic plooien | Christopher Kane

Lees ook