1. Home
  2. Inspiratie
  3. Herfst trends 2022: het lieflijke coquette

Herfst trends 2022: het lieflijke coquette

Door Quirine Brouwer - Zaterdag 24 September 2022 | 10:56

coquette

De micro-trends blijven maar komen. Mede door TikTok gaat het razendsnel. Kun je alle termen niet meer bijhouden? Wij zetten ze voor je op een rij in deze serie herfsttrends. Deze keer: coquette.

Deze trend bestaat uit lieflijke kleuren, kantjes en strikjes en vooral heel veel jurkjes.

Het ontstaan van coquette

Coquette is een brede term voor een stijl die je niet alleen terugziet in mode en interieur, maar ook in de media: van muziek tot films tot boeken. De trend is ontstaan rond 2010 op social mediaplatform Tumblr en is origineel gebaseerd op de roman Lolita van Vladimir Nabokov (1955) en de gelijknamige film (1962). Het verhaal volgt Humbert Humbert, een oudere man die verliefd wordt op een jong meisje die hij liefkozend ‘Lolita’ noemt. De stijl die op dit boek gebaseerd is is dan ook meisjesachtig, speels en licht verleidelijk. Een beetje creepy, als je het ons vraagt, maar inmiddels is coquette uitgegroeid tot zo’n brede stijl dat het allang niet meer specifiek met Lolita geassocieerd wordt. De stijl richt zich nu op een hypervrouwelijke, lieflijke en vintage elementen.

Andere grote inspiratiebronnen zijn Lana del Rey’s album Born to Die, het boek en de film The Virgin Suicides, maar ook het ballet, die ouderwetse poppen en het 18e eeuwse Frankrijk (denk Marie Antoinette).

Wat is de coquette stijl?

Net als veel andere micro-trends combineert coquette (ook wel dollette genoemd) verschillende stijlen met elkaar. Zo zijn er duidelijk 18e eeuwse invloeden samengevoegd met trends uit de jaren ’50 en ’60, waarna dit alles in een modern jasje is gestoken. We zetten alle elementen voor je op een rij.

Onmisbare items

Jurkjes met ruches, sokken met kanten randjes en blousejes met pofmouwen zijn allemaal items die niet in de kast mogen ontbreken. Maar ook balletkleding of zelfs nachtkleding kan gebruikt worden om de coquette-stijl te ontwikkelen.

Lieflijke details

Kant, ruches, strikjes, borduurwerk: de coquette stijl is absoluut niet minimalistisch en de kleding kent dan ook veel details die dat vrouwelijke, poppige effect geven.

Kleuren en prints

Net als alle andere details zijn de kleuren lieflijk en meisjesachtig. Denk wit, beige en vooral pastels. Op het gebied van prints zie je veel gingham, bloemenprints en stipjes. Alles wat vintage en meisjesachtig aandoet, wordt gedragen als print.

Accessoires

Onmisbare accessoires zijn de iconische Mary Jane schoenen (oftewel de schoolmeisjes schoenen), witte sokken met kant, kniesokken, haarbanden, lintjes en de herkenbare rode lippenstift.

https://nl.pinterest.com/pin/307581849558954039/?nic_v3=1a48tG0az

Coquette jurkjes shoppen

Natuurlijk hebben we weer een lijst met de leukste coquette jurkjes voor je op een rij gezet, zodat jij niet het hele internet af hoeft te speuren.

Lees ook