1. Home
  2. Inspiratie
  3. Eerste date: 7 stijlfouten om te voorkomen

Eerste date: 7 stijlfouten om te voorkomen

Door Britte Kramer - Donderdag 03 November 2016 | 15:28

Een eerste date brengt een hoop stress met zich mee. Een van de grootste stressfactoren is de vraag: wat trek ik aan? Tegelijkertijd is het een van de weinige factoren waar je controle over hebt (in tegenstelling tot ‘vindt hij me grappig’, ‘kunnen we een paar uur volgepraat krijgen’ of ‘zou het een gevalletje catfish zijn’), dus buit dat vooral uit.

Date jurkje

Kijk, het gaat er niet zozeer om wát je draagt (merken, kleuren, jurk of jeans), maar om het feit dat jij je je optimale zelf voelt. Cliché, zeker, maar clichés zijn er niet voor niets. Bovendien: hij wil weten wie jij bent, en wat is nou een beter visitekaartje dan je voorkomen? ‘Don’t judge a book by its cover’ – wie heeft dat eigenlijk ooit verzonnen? Iemands stijl verklapt al een behoorlijk percentage van zijn of haar karakter. Want: verzorgd of niet? Uitgesproken of bedeesd? Knuffelbaar of afstandelijk? En is dat ook niet het hele doel van daten; dat je een man zoekt die bij je past, en die jou bij zichzelf vindt passen? Toch zijn er wel wat algemene regels, die het zowel voor hem als voor jou een stuk comfortabeler maken. Lees hier 7 veelgemaakte fouten, zodat jij er níet instinkt.

FOUT 1: HOGE HAKKEN

Een goed paar schoenen kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. Maar: ben je geen getraind hakkenloper? Accepteer dat dan. Niks minder charmant dan een vrouw die waggelend de bar binnenkomt. Wel goed op heels, maar ben je boven de, zeg, 1 meter 70? En is het een blind date? Bedenk je dan dat je met je állerhoogste palen misschien wel boven hem uit torent, wat hem op de verkeerde manier zou kunnen imponeren.

FOUT 2: FIGURE STRANGLING, IN PLAATS VAN FIGURE HUGGING

Natuurlijk wil hij net zo goed weten wat voor vlees hij in de kuip heeft, en dat mag je ook gerust laten zien. Hobbezakken zijn leuk voor op de bank, maar niet per se datingmateriaal. Niet dat je per se alles al prijs moet geven met kraterdiepe decolletés, maar een figure hugging jurkje kan nooit kwaad. Let wel: figure HUGGING, niet figure STRANGLING. Niemand wordt blij van afgeknepen en uitpuilende lichaamsdelen, of van iemand (jijzelf dus) die de hele avond z’n adem in zit te houden.

FOUT 3: JEZELF AANPASSEN AAN ZIJN WENSEN

Pas je niet aan aan dat wat hij wil of wat je denkt dat hij wil. Als dat bij een eerste date al het geval is, kun je nagaan wat dat dan betekent voor de eventuele rest van je relatie. Het is de bedoeling dat jij hem inspireert, bijvoorbeeld met je compleet andere kledingstijl. Bovendien is het knap lastig om überhaupt in te schatten wat hij wil. Toch jammer als je je voor die rocker in een leren outfit hebt gewurmd, terwijl hij het juist zo verfrissend vond om een echte girly girl te daten!

FOUT 4: TE ZAKELIJK

Zakelijke outfits zijn er om zaken in te doen. En zo zou je je date niet moeten zien. Een zakelijke look creëert een bepaalde afstand en arrogantie. Colbertjes, strakke knotten, harde kleuren – bewaar ze tot maandag. Voor je date hul je je idealiter in zachte stoffen en warme en/of lichte kleuren. Eigenlijk moet je gewoon knuffelbaar overkomen. Misschien niet meteen voor deze avond, maar als hij niet op z’n minst de behoefte voelt je aan te raken, dan kun je die tweede date wel op je buik schrijven.

FOUT 5: GEEN REKENING HOUDEN MET HET SOORT DATE

Misschien zegt deze quote van een man op Cospolitan.com wel genoeg. ‘Mannen hebben een woord voor vrouwen die easy-going zijn, die je ze overal mee naartoe kunt nemen, en die er  – in welke situatie ze ook terecht komen – altijd goed uitzien: girlfriends.’ Het advies van deze meneer, waarbij we ons helemaal aansluiten: houd rekening met het soort date. Een LBD is fantastisch voor een chic’ish diner, maar in de kroeg op de hoek voel je je zo al gauw misplaatst. Gevolg: jij gaat je ongemakkelijk gedragen en hij gaat zich opgelaten voelen. 

FOUT 6: TE BLOOT

Hier kunnen we kort over zijn: bloot is leuk, maar houd het classy. Het is een stuk spannender als er iets te raden overblijft. Kies verstandig: pronk met je sterke punten, en bedek die waar je minder blij mee bent.

FOUT 7: ONGEWASSEN KLEDING

Misschien klinkt dit logisch, maar wat als je ontdekt dat je vergeten bent om je lievelingsjurk- of spijkerbroek te wassen? Ons advies: je voelt je echt een stuk lekkerder en frisser in schone kleding, die nog lekker in z’n strakke net-uit-de-was situatie verkeert. Het is een beetje hetzelfde als dat je over nieuwe kleding altijd complimentjes krijgt (ook van mensen die echt niet weten dat je het nieuw hebt), en de keren daarop vrijwel nooit meer.

CONCLUSIE: Houd het dicht bij jezelf, houd het neutraal en zorg dat je straalt. Als dat niet genoeg is, dan is hij het gewoon niet voor je, klaar!

Foto: Free People

Lees ook