1. Home
  2. Inspiratie
  3. Do’s and dont’s: jurkje voor een begrafenis

Do’s and dont’s: jurkje voor een begrafenis

Door Britte Kramer - Vrijdag 08 Juli 2016 | 15:36

Vroeg of laat hebben we allemaal een jurkje voor een begrafenis nodig. En dat is dan ook meteen de enige keer dat we níet met plezier shoppen. Omdat je hoofd in deze verdrietige tijden hier waarschijnlijk totaal niet naar staat, willen we je zoveel mogelijk uit handen nemen. Lees even deze tips, en kies in onze gallery een begrafenisjurkje dat bij jou én je dierbare past.

Jurkje voor een begrafenis

Begrafenis jurk

Kun je je hierin totaal niet vinden? Ook dat snappen we. Misschien is het dan een idee voor jou om, ook al is daar (gelukkig!) totaal geen aanleiding toe, een speciale ‘begrafenisjurk’ aan te schaffen. Zodat je die alleen maar uit de kast hoeft te trekken wanneer je geconfronteerd wordt met het verlies van iemand die je liefhebt.

Tips jurkje voor een begrafenis

1.Respect
Hoewel kleding op zich het minst belangrijke is in deze periode, is het toch de moeite waard om een bewuste keuze te maken. Wanneer je gepaste kleding draagt, dan toont dat respect naar de overledene en de andere nabestaanden. Het voelt toch net een beetje anders wanneer iedereen in z’n ouwe spijkerbroek en gympies komt.

2.Verwerkingsproces
Je kunt natuurlijk de jurk dragen waarvan je weet dat degene die je verloren bent ‘m zo mooi vond. Maar je kunt ook iets nieuws kopen. Hoe gek het ook klinkt: het uitzoeken van een mooie, waardige outfit kan zelfs een klein stapje betekenen in het verwerkingsproces. Bovendien ben je even met iets anders bezig.

3.Wensen begrafenis
Uiteraard wil je de directe naasten niet te veel ‘lastig te vallen’, maar misschien kun je (via-via?) achterhalen of er speciale wensen zijn, qua kleding. Of de overledenen daar zelf een idee over had, bijvoorbeeld. Zwart is natuurlijk de meest voor de hand liggende keuze, maar er zijn ook mensen die totaal niets hebben met regels en formaliteiten. Misschien was het wel een wens van diegene dat iedereen gewoon in z’n normale pakkie verschijnt, of in een afwijkende kleur, zoals wit. Altijd goed om dat even te checken. Is dat niet mogelijk? Kies dan maar voor veilig zwart.

4. Begrafenisjurk kleur en print
Wil je toch wat kleur toevoegen? (Donker)blauw en grijs zijn prima opties, maar een prachtig donker-/smaragdgroen kan ook. Is het de begrafenis van een jong persoon of zelfs een kind? Dan is het vaak juist meer gepast om mooie, lichtgekleurde kleding aan te trekken. Prints kunnen ook heel mooi én gepast zijn. Een bloemenprint, een grafische print of misschien wel iets dat symbool staat voor de band die jullie hadden, of voor de persoonlijkheid van de overledene. 
(Een jurk met ankertjes voor iemand die op zee werkte, bijvoorbeeld.)

Materiaal
Maar ook met stoffen kun je veel: kant en fluweel zijn bij uitstek geschikt voor een begrafenis. Leer is daarentegen een materiaal dat je liever achterwege laat. Het is fijn om je op een dag met zoveel emotie in ieder geval prettig te voelen in je kleding. Wees lief voor jezelf en kies voor zachte, soepel vallende materialen. Een kleine ergernis als een prikkend stofje kan – en wil – je er op deze dag echt niet bij hebben.

Ingetogen
Ingetogen is het codewoord.
Don’t get us wrong, maar: het is niet jouw one-woman-show. We zeggen dit, omdat we snappen dat het verleidelijk is om de kans te grijpen nu eindelijk eens die heftige hoed op te zetten, of een zwart netje of zelfs doek voor je hoofd te dragen. Dat is inderdaad allemaal prachtig, maar in de film komt het toch net een tikkie beter over dan in ons nuchtere kikkerland. Hoewel het bij sommige begrafenissen enorm gewaardeerd zal worden, moet je er rekening mee houden dat zo’n look in veel gevallen iets te dramatisch wordt bevonden. Het doel is eigenlijk om zo weinig mogelijk aandacht te trekken – dus ook niet met diepe decolletés of vette splitten. Niet dat wij zo’n fan van van het ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-principe (helemaal niet, eigenlijk), maar begrafenissen en crematies vormen hierop een uitzondering.

Koop hier een jurkje voor een begrafenis

 

Lees ook