1. Home
  2. Inspiratie
  3. Blue Monday: dit is waarom shoptherapie werkt!

Blue Monday: dit is waarom shoptherapie werkt!

Door Ilse.bloemendal - Vrijdag 13 Januari 2023 | 12:15

Blue Monday, de meest depri dag van het jaar, is aangebroken. De feestdagen zijn nu écht voorbij, nieuwe vakanties nog niet in zicht en goede voornemens al faliekant mislukt. Bovendien hebben de kerstkilo’s de weg naar onze heupen gevonden en zijn de kerstcadeaus die we met onze creditcards shopten nu officieel afgeschreven. En dan helpt maar 1 ding: shoptherapie! (Want het is wetenschappelijk vastgesteld: dit werkt écht.)

1. Shoppen geeft je creativiteit een boost

Tijdens het browsen door alle jurken zie je zoveel mooie dingen voorbij komen, dat je creativiteit getriggerd wordt. Dit kan jou op veel verschillende vlakken inspireren en enthousiast maken. Opeens zie je bijvoorbeeld hoe je dat ene ‘oude’ jurkje toch nog wel heel leuk kunt combineren.

2. Shoppen is als een minivakantie voor je mind

Eindeloos scrollen op de bank onder een warm kleedje, met een kop thee en heel veel koekjes: superrelaxed! Je gedachten dwalen af, terwijl jij uit alle jurkjes lekker ongedwongen een mooie selectie maakt voor jezelf. Alsof je er even tussenuit bent geweest…

Geel is echt een happy colour: shop de mooiste gele jurkjes hier >>

3. Shoppen geeft je iets om naar uit te kijken

Na het bestellen van je nieuwe jurk staan er allemaal leuke dingen op je te wachten. Het begint met het ontvangen van het pakketje en het passen van het jurkje. Dan een killeroutfit samenstellen met je nieuwe item, om die vervolgens te showen en heel veel complimentjes te vangen. Wie wordt van zo’n vooruitzicht nou niet spontaan vrolijk?

4. Shoppen zorgt voor rust in je hoofd

Wordt jouw gepieker veroorzaakt door een spannende gelegenheid, zoals een sollicitatie, een date of dé ontmoeting met je schoonfamilie? Verminder je stress- en angstgevoelens door te shoppen. Jij voelt je mooi en zelfverzekerd in een nieuwe jurk, daardoor maken de stress en angst in je hoofd ruimte voor rust. Na het shoppen ben je geestelijk helemaal klaar voor je belangrijke afspraak.

Blue Monday, blauwe jurkjes: shop de leukste blauwe jurkjes hier >>

5. Shoppen zorgt voor sociale interactie  

Emotionele stress wordt verlicht door sociale contacten, dat is wetenschappelijk bewezen. Als je er dus echt helemaal doorheen zit, ga dan lekker socializen in een shoppingcentrum. Een leuk praatje met de verkoopster of een lief compliment van een medeshopper en je hele mood is opgeklaard. (Op pad gaan toch iets te veel van het goede? Zorgt dat er een complimenteuze vriendin met goede smaak naast je kruipt.)

6. Shoppen vermindert stress en depressie op lange termijn

Heerlijk die boost wanneer je een superleuk jurkje scoort, toch? En die blijdschap blijft ook nog eens langer hangen dan je dacht! Onderzoek heeft aangetoond dat shoppen een positieve invloed heeft op lange termijn: af en toe met mate shoppen vermindert aanhoudende stress en verdriet.

Pssst… Niemand is depri in roze: shop de leukste roze jurkjes hier >>

7. Shoppen geeft het gevoel dat je controle hebt over je leven

Soms als je verdrietig of boos bent, voel je je tegelijkertijd ook heel machteloos. Shoppen neemt dat machteloze gevoel weg, want: jij bepaalt waar je heen gaat en wat je koopt. Het klinkt misschien raar, maar een leuke aankoop geeft jou het gevoel dat je in charge bent. En daar word je vrolijk van!

Be happy, start shopping (op Jurkjes.nl natuurlijk!)

Lees ook