1. Home
  2. Inspiratie
  3. Slimme couture: de Spider Dress 2.0

Slimme couture: de Spider Dress 2.0

Door Britte Kramer - Zaterdag 10 Januari 2015 | 09:59

Is het een spin? Is het een robot? Nee, het is de Spider Dress 2.0! Via Nylon.com stuitten we op deze waanzinnige creatie. Het een jurk noemen zou bijna oneerbiedig zijn, maar ‘futuristisch, technisch meesterwerk’ klinkt weer te klinisch. Hou het op een kruising. Het gaat hier om een couturejurk die zich aanpast aan allerlei omstandigheden. Een die voor je fllirt, een die je beschermt en een die je nog simpelweg mooi maakt ook! We mogen best trots zijn dat dit mirakel het geesteskind is van Anouk Wipprecht. Inderdaad: een Nederlandse!

spider dress 2.0

Spannende fratsen
Of je het leuk vindt of niet: de tijd staat niet stil en de mode al helemaal niet. Al die spannende fratsen die we veilig voor ons uit schoven met het idee van ‘ergens verrr in de toekomst’ lijken langzaam maar zeker vorm te krijgen. Futurisme zoals we het zien behoort niet langer tot de ‘future’; het gebeurt nú!

Verbluffend intelligente ontwerpen
Technieken met 3D-printers, shirts die reageren op geluid; verzin iets en het bestaat al. Anouk Wipprecht is zowel technisch ingenieur als ontwerpster. Een mega-interessante combinatie natuurlijk, die ervoor zorgt dat haar ontwerpen niet alleen verbluffend intelligent zijn, maar ook qua looks absoluut niet zouden misstaan in onze garderobe. Oké, die van onze achterkleinkinderen dan misschien, want of wij al klaar zijn om met interactieve kleding over straat te gaan? Nah, not really

Beschermend en elegant
De Spider Dress 2.0 (Anouk maakte eerder al een eerste versie) werd in een tijdbestek van vijf maanden gemaakt met behulp van een 3D-printer. Afgelopen 6 januari werd-ie onthuld op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De jurk reageert op beweging en beschermt de draagster tegen ‘bedreigend sociaal gedrag van buitenaf’. En dat ziet er dan dus nog elegant uit ook, die ‘spinnenpoten’ die zich uitzetten en weer terugtrekken.

Onze pet te boven
Hoe het in z’n werk gaat? Dat is een staaltje techniek dat onze pet te boven gaat. Iets met nabijheidssensoren (tot een afstand van zeven meter!) en ademhalingssensoren in ieder geval, die inschatten hoe de draagster zicht voelt en – mocht dat niet goed zijn – daarop inspelen door de mechanische tentakels in aanvalspositie te brengen.

Grenzen vervagen
Maar de spinnenjurk is niet per definitie aggressief. Benader je de draagster op een meer oké manier, dan kunnen de poten ook verleidelijk wenkende signalen geven. Kortom, de jurk weet wanneer je in de stress zit, wanneer je gefocust bent of juist afgeleid en hij legt ook nog eens vast wanneer je hersenactiviteit op z’n hoogst is. Jij maakt dus dingen duidelijk aan de jurk, maar de jurk maakt op zijn beurt ook dingen aan jou, óver jou duidelijk. Waar eindig jij en waar begint het systeem, ga je je dus bijna afvragen. En: waar eindigt dit…

Beelden: Anouk Wipprecht

Lees ook