1. Home
  2. Inspiratie
  3. Dress like Wednesday: de leukste gothic glamour jurken

Dress like Wednesday: de leukste gothic glamour jurken

Door Ilse.bloemendal - Dinsdag 11 April 2023 | 13:22

Ben je al bekend met Wednesday? De serie van Tim Burton verbreekt alle records op Netflix en de gothic-stijl is daarmee weer helemaal terug van weggeweest. Met dank aan de enige dochter van de Addams-familie is de wereld weer een beetje zwarter en witter geworden.

Gothic glamour is weer helemaal in de mode met zwarte outfits van kant en velours, chunky zolen en donkere make-up. Dit alles dankzij de serie over Wednesday Addams (gespeeld door Jenna Ortega), de grimmige dochter van de Addams Family.

 

Iconisch karakter met eigentijdse stijl

Het iconische karakter van Wednesday Addams dateert uit 1938. Ze verscheen toen voor het eerst in de oorspronkelijke strips van The New Yorker. Haar pikzwarte outfits met af en toe een klein wit detail en natuurlijk de twee vlechten waren al bekend. Maar het was pas in de jaren 90 met de films dat Christina Ricci het karakter echt iconisch maakte. Hoewel de essentie van het morbide meisje door de decennia heen hetzelfde is gebleven, heeft de gothic-regisseur Tim Burton in zijn serie een extra Gen-Z (de generatie geboren tussen 1996 en 2010) sausje toegevoegd. “Ik vond dat ze de wereld van vandaag moest representeren,” zegt de Oscar-winnende kostuumontwerper Colleen Atwood (bekend van onder andere Edward Scissorhands met Johnny Depp). Zo is er een eigentijdse stijl gecreëerd waarin het publiek zich kon herkennen en die tegelijkertijd ook stijlvol was.

Hoe kleed ik me als Wednesday?

Het blijkt dat Colleen een hit heeft gescoord. Tachtig jaar later zijn de gevlochten zwarte haren en het zwart-witte kleurenpalet van Wednesday nog steeds enorm populair. Er wordt veel gezocht op termen als ‘hoe kleed ik me als Wednesday’. Atwood speelt ook slim in op de populaire trend van ‘dark academia’, die Harry Potter-achtige outfits combineert met een donker, gothic randje. Deze digitale subcultuur ontstond tijdens de pandemie en is al meer dan drie miljard keer getagd op TikTok.

Gothic glamour: een van de trends van 2023

De smokey eye is terug van weggeweest, evenals de make-up van Jenna Ortega. De hashtag #WednesdayAddamsMakeUp heeft al meer dan 38 miljoen views. Strakke gecontourde lijnen, een smokey eye en een donkerrode lip (met het MAC lippenpotlood in de kleur Nightmoth) zijn erg populair. Het lijkt erop dat de 90’s gothic grunge weer helemaal terug is. Gothic glamour is een trend bij modemerken zoals Miu Miu, Prada, Viktor & Rolf en Gucci. Zwart, vooral in kant en velours, is erg populair. Witte kragen en kanten panty’s zijn ook in de mode.

Leuke zwarte jurkjes geïnspireerd op Wednesday

Gothic glamour jurken zijn jurken die passen bij de gothic stijl, maar toch een glamoureuze uitstraling hebben. Deze jurken hebben meestal een donkere kleur, zoals zwart, bordeauxrood of donkerpaars en zijn gemaakt van stoffen zoals kant, fluweel, satijn en chiffon. Ze hebben vaak bijzondere details zoals lange mouwen, hoge kragen, transparante stukken, kantwerk, borduursels of opvallende ritsen. De jurken zijn geschikt voor speciale gelegenheden zoals gala’s, feesten en bruiloften, en kunnen worden gecombineerd met bijpassende accessoires zoals statement oorbellen, hoge hakken en een clutch.

Als je de echte gothic trend te heftig vindt, kun je altijd beginnen met zwarte kledingstukken te combineren. Wil je een stapje verder gaan? Probeer dan verschillende structuren te combineren, bijvoorbeeld een zwarte jurk van velours met een kanten panty (perfect voor de feestdagen!) en je bent helemaal ‘gothic chic’.

Lees ook