1. Home
  2. Inspiratie
  3. 10 redenen om nooit kleding weg te gooien

10 redenen om nooit kleding weg te gooien

Door Britte Kramer - Maandag 08 Augustus 2016 | 14:58

Kleding weggooien? Nooit doen. Er zijn honderden redenen te verzinnen om ze lekker voor altijd te bewaren. Dit zijn er alvast tien. Duw het onder de neus van je vriend/man/ouders/huisgenoot, want dit zijn dé argumenten om ze te overtuigen van het belang van een walk-in closet. Echt, hierna kunnen ze er niet meer omheen (en willen ze er zelf ook een).

Beeld: Free People

(Beeld: Free People)

1. Trends komen altijd terug
Die te gekke flarepants die echt nooit meer oké zouden zijn: toch wel. Die tuinbroek waarvan je niet meer snapte hoe je ‘t ooit in je hoofd had durven halen: je snapt ‘t weer. Naveltruitjes die véél te veel lieten zien: nu ze croptops heten maakt het niets meer uit. Au, au, au – want niet alleen moet je nu opnieuw geld uitgeven; als je die van toen bewaard had, had je nu onwijs unieke items in je bezit!

2. Denk aan de toekomst
Ook als je nu denkt dat je nóóit kinderen zult krijgen; het leven kan raar lopen. En je wilt je toekomstige dochter toch niet hetzelfde aandoen als dat jou is aangedaan? Dat je naar foto’s van je moeder kijkt en denkt: verdomme, bij vintage winkels vragen ze voor zo’n jurk minstens vijftig euro! Kledingstukken zijn de beste erfstukken.

3. Herinneringen
Dat jurkje dat je droeg naar je eerste date, waardoor je zó’n verbluffende indruk achterliet dat je nu nog steeds samen bent (echt, het was de jurk). Dat topje dat je go-to item was tijdens je reis door Australië. En die schoenen die je kocht van je eerste salaris. Het is net als met geur: een kledingstuk kan je zomaar weer even terugbrengen naar die fijne momenten van toen.

4. Je garderobe is van indrukwekkende proporties
Je hebt nooit níet iets om aan te trekken, want met elk stuk dat je koopt breid je je garderobe uit. Mits je niets weggooit tenminste, want alleen dán geef je het kans om te groeien. Vriendinnen zullen hun ogen uitkijken als ze je walk-in closet betreden. Hebben je ouders je nooit geleerd dat je moet sparen?

5. Matchy-matchy
Ken je dat? Dat je een nieuw kledingstuk koopt, in je kast kijkt wat erbij past en ineens een gouden ingeving krijgt? Totdat je je bedenkt dat je dat gele rokje nèt had weggedaan, omdat-ie toch nergens bij paste… Hoe meer keuze, hoe meer matchmogelijkheden.

6. Verrassing!
Die kick die je krijgt als je een nieuw kledingstuk koopt, die kun je heel low budget nabootsen wanneer je een oud kledingstuk herontdekt. Kijk eens onderaan die stapel!

7. Het milieu
Weggooien zorgt voor afval. Afval is niet goed voor het milieu. Dus, save the planet, save your clothes. Namens de toekomst: bedankt!

8. Het zit zo lekker
We weten allemaal dat kleren die je ingedragen hebt gewoon heer-lijk zitten. De stof wordt zachter, en het voelt vertrouwd. Dus ook als je je er echt niet meer op straat mee kunt vertonen, dan kan een oud shirt nog prima dienst doen als pyjama of klustenue.

9. Op waarde schatten
Sta je met al je geliefde kleren op de vlooienmarkt, lopen mensen pisnijdig weg als je die fijne broek niet voor twee euro weg wilt doen. Hallo! Vijf euro is al bijna gratis mensen! Bespaar jezelf deze frustratie.

10. Poetslap
Vooruit, als de gaten erin zitten of de rode wijn te lang heeft ingeweekt, dán gaan bovenstaande argumenten misschien niet op, nee. Maar! Waarom zou je nieuwe poetslappen kopen, als je er ook afgedankte kleren voor kunt gebruiken? En oké: daarna mogen ze weg.

Lees ook